Забележителности

Град Свети Влас е с приблизително 3 000 жители. Намирайки се само на 5 километра от Слънчев Бряг, 4 километра от „Елените“ и 9 км от Несебър той е с изключително добра локация за почивка и релаксация.

Близкото му разположение до исторически и културни селища го правят приятно място за отдих и почивка, а бързото строителство на уютни големи и малки хотели в Свети Влас и възможността да приемат повече туристи направиха името на курорта да се спряга като една от най-бързо развиващите се и приятни дестинации за морска почивка.

Уникалното географско разположение на Свети Влас а именно наличието едновременно на плажна ивица на Черно море Стара планина от другата страна и съчетанието от планински и морски климат, го правят климатичен морски курорт, обявен за такъв още в 1963 година.

Основите на Свети Влас са поставени от тракийско племе на име Лариси през 2 век преди новата ера. В онези времена местността се е казвала Лариса на името на племето. Едва в 14 век селището бива прекръстено на името на светеца Власий който е покровител на животновъдите и търговците както и лечител.

Във времената на османско владичество около 14 – 19 век селото е било заведено в официалните османски документи като „Кючук Манастир” или „Манастир” заради 5-те манастира намиращи се близо до селото. За жалост, нито един от тях не се е запазил до днес. Селото връща името си Свети Влас при Обединението на България през 1886 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published.