За пътешественици

Екопътеки около Кърджали

Местностите около град и язовир Кърджали целогодишно се посещават от много туристи, любители на балкана, природата и спокойствието. Туристите се интересуват все по – често от хотели в Кърджали, или места за настаняване в доста популярното напоследък село Главатарци. В него може да отриете комплекса Главатарски хан, който е един от малкото хотели с басейни в Главатарци, който предлага голяма база, луксозно настаняване и незабравима гледка към язовира.

Освен всичко това, мястото за настаняване предлага на туристите близост до природата и възможността за преходи през почивните дни по време на престоя там. Трудно можем да изброим всички екопътеки и места, който могат да се посетят в близост. За това е следващите редове ще се концентрираме върху запознаването с няколко туристически маршрута в близост.

Екопътеката от село Поточница за около час и половина ще ви отведе до Стари чал. Това е площадка, която ще ви предложи наблюдение на лешояди. Често се посещава от любители на летящите представители на животинския свят, като по време на прехода се преминава през няколко открити зони за наблюдение на птици и разбира се красиви гледки.

Друг вариант е маршрут, който преминава през резервата Вълчи дол и има продължителност около 3 часа и 20 минути. Тук има страхотно съчетание на гори с широколистна растителност и открити зони, на който може да се наблюдават величествените елени лопатари. Общата дължина е около 5 километра.

Ако искате място, подходящо за организиране на пикник и наблюдателница за птици ви препоръчваме екопътеката Маджарово – Кован Кая. Тя е с дължина около 2,8 километра и се изминава средно за около 1 час и 30 минути. Тук може да видите едни изключително живописни скали на име Флинтстоун.

Малко по – дълги пътеки, който ще ви отнемат между 4 или 4 и половина часа са Маджарово – Момина скала – дълга 5,3 километра, Ивайловград – Лютница, с дължина 7 километра, където ще видите доста запазена крепост, Маджарово – Черничино дълга 6,9 километра в изцяло див район, където може да видите най- различни животни.

Харесайте си маршрут и посветете няколко дни на природните красоти около района на Кърджали, ще останете очаровани от красивите панорамни гледки и ще се заредите с положителна енергия, която ще ви кара да се връщате отново и отново по тези места.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!