Интересно

Историческата страна на Велинград

Велинград е едно много любима дестинация, основно заради минералните си извори. Но тук може да се прибавят още красивата природа, чистия въздух, многобройните места за разходка и природните и исторически забележителности. Многобройните хотели във Велинград предлагат отлични условия за почивка.

Ако искате да опознаете миналото на Велинград посетете Историческия музей. Той е създаден през 1952г и се намира в квартал Каменица. Музеят носи името на партизанката Вела Пеева и тя е основното лице, което се представя там.

Основните експозиции са мемориална изложба, посветена на Вела Пеева, етнографска изложба „Планината – гостоприемен дом” и изложбата „Великденски писани яйца”.

Във Велинградския музей се намира най-голямата колекция от великденски яйца в България. Тя разкрива традициите при боядисването на яйцата от тази област с восък и писалка, както и от други краища на България и Европа.

Всяка година преди Великден се организират конкурси и изложби на великденски яйца, направени с различни техники.

Експозицията „Вела Пеева” ни разказва за живота на партизанката, която умира през втората световна война като част от съпротивителното движение. Показани са събития преди, по време и след войната. Сливането на близките села и образуването на новия град, носещ името й – Велинград.

Новата интересна експозиция на музея е за известният български оперен певец Николай Гяуров, който е родом от Велинград. Семейството му дарява много негови вещи, документи и снимки. Експозицията често гостува в различни градове в страната и чужбина.

Другата експозиция, наречена „Планината – гостоприемен дом” е етнографска. Показва традиционни християнски, мюсюлмански, арменски носии от Велинград и околността. Има много снимки и надписи, показващи действащи минерални бани, които са построени около 1750г.

Изложени са стари водни съоръжения- чаркове и тепавици.

В музея доста често има гостуващи изложби от друго български градове. Ателието по изписване на великденски яйца работи целогодишно.

Историческият музей във Велинград предлага едно приятно разнообразие за няколко часа. През това време може да научите нещо ново от българската история и от велинградския край.

Велинград винаги е било място , на което идват хиляди хора за да избягат от шумния град, да подишат чист въздух, да се заредят с нови сили. Неговите забележителности го правят стойностен град, в който има нещо повече от минерални извори.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!