Други забележителностиЗабележителности

Троянски манастир – място, което трябва да посетите

Близо до Троян се намира малко китно селце, наречено Рибарица. То е станало село в началото на 20век. Тук се е проявил първият планински туризъм. Хората са идвали в тази местност да ловят риба в реката, да ловуват в горите и да се разхождат на чист въздух. Първите вили в Рибарица са се появили преди век. Тук сега е станало чудесно място за отдих и почивка и хора от цялата страна идват, за да търсят духовна връзка с природата.

Около Рибарица има много забележителности, които могат да се видят. Ако сте почитатели на манастирите , то тогава посетете Троянския манастир. Разположен на около 50км от Рибарица, на 10км от Троян и е един от най-големите манастири у нас.

Построен на брега на река Черни Осъм в село Орешак, манастирът събира хиляди поклонници.

Предполага се, че манастирът е основан през 17век от игумен Калистрат. Няколко атонски монаси донасят иконата на Богородица Троеруцица. Първаночално дървената църква се е казвала Рожество Богородично, имало е жилищни помещения за монасите и гостоприемница. Не след дълго манастирът бил нападнат от османците, а игуменът убит.

През 18 век манастирът отново разцъфтял. Създали килийно училище, което набрало голяма популярност. Построили нови сгради и църквата била наново изградена, но вече каменна.

През 19 век манастирът имал ограден двор, в които имало жилищни помещения на 3 етажа, което било рядкост за това време. Имало и отбранителна кула.

През 1835 година всички сгради били обновени и новата църква с името „Успение Богородично“, била украсена от най-известните майстори. Тя представлява еднокорабна постройка с малък купол. През 1866 издигнали пететажна камбанария. Най-отдолу има съдохранилище, на следващото ниво параклис и след това камбаните. В края на 19 век, кулата е разрушена и чак към 80те години на 20 век е реставрирана.

Манастирът е известен със своята духовна и просветна дейност, в училището са учили едни от най-известните български духовници. В тази свята обител са намирали убежище много хайдути и революционери като Панайот Волов, Тома Хитов, Георги Икономов. А през 1872г Васил Левски е организирал тук таен монашески революционен комитет. Днес може да се види килията,в която са се обсъждали революционните теми. По време на Освободителната Руско-турска война троянският манастир е превърнат в лазарет за ранените войници.

В наши дни в Троянския манастир се включват църква, жилищни и стопански сгради, два скита. Има три двора – стопански, за гости и молитвен, там е разположена и църквата.  В нея все още се пази иконата на Богородица Троеручица. Църквата и кулата са изографисани богато и имат впечатляваща дърворезба.

Троянският манастир е едно място, което ни зарежда с духовна сила. И ако имате път към Рибарица и околността може да се отбиете там и да запалите по една свещ.

 

 

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!