Други забележителностиЗабележителности

Храм-паметник Александър Невски – град София

Един от най-ярките символи на столицата ни София е храм-паметникът Александър Невски. Той заема едно от почетните места сред най-големите и красиви църкви и храмове в страната и е една от най-големите забележителности с културно и историческо значение.  Храмът е с много впечатляващи размери , пищен вид и уникална архитектура. Всеки, който се разхода из София, няма как да не го забележи. Той сякаш привлича хората и ги очарова, омайва ги и ги пренася в един друг свят, в който всички чудеса и мечта изглеждат възможни.

През Руско-турската война в периода 1877-1878 година император Александър Втори изиграва огромна роля за освобождаването на страната.  В боевете много руски войници  се бият смело и дават живота си. През 1879 година на Учредителното събрание в старата българска столица Велико Търново взето решение в София да бъде издигната църква, която да е в памет на руските войници, дали живота си за свободата на България, и в знак на благодарност от българския народ. Започва събиране на средства и дарения и дори най-бедните семейства дават от последния си залък.

Първата копка е направена точно на 3 март 1882 година, но строежът започва почти 20 години по-късно през 1904. В начинанието участва руски архитекти, българско строители и дори населението. За построяването на храм-паметник Александър Невски за исползвани много качествени и скъпи материали, които са доставяни от Бразилия, Италия и други. Окончателно сградата е довършена през 1912 година, а вътрешното оформление се прави още няколко години. В направата на капителите, стенописите, иконите и рисунките си разкриват своите майсторски и умения известни творци като Стефан Иванов, Стефан Михайлов, Антон Митов и много други. За повече информация, кликни тук.

Самата църква е кръстокуполна базилика. Тя е втора по големина на Балканите и има площ от 3200 кв. метра. Камбанарията е висока цели 53 метра и има цели 12 камбани. Главният купол е впечатляващ  и се извисява на 45 метра. Всяка вечер хиляди светлени огряват площада на катедралата и самата нея и тя изглежда просто зашеметяващо и разкрива спираща дъха гледка. Много често могат да бъдат видени хора, които просто седят и наблюдават храма. Той сякаш ги зарежда с една силни и необяснима енергия. Храм-паметник Александър Невски е едно забележително място, което на всяка цена трябва да се посети.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!