За пътешественици

Резерват Силкосия

Ако смятате да прекарате лятната си отпуска на нашето Черноморие, горещо ви препоръчваме да изберете настаняване в някой хотел в Лозенец, или пък къща за гости и вила. Самия курорт предлага всичко необходимо за незабравима и разтоварваща лятна почивка.

Всички места за настаняване са много добре оборудвани и предлагат отлични условия за нощувка. Туристите са впечатлени от отзивчивостта и топлото посрещане на местните, а една от основните причини да се връщат в Лозенец е умелото съчетание между спокойствие и уединение и активен нощен живот. Така всеки може да намери това, което иска и това, от което се нуждае.

В следващите редове ще ви разкажем за едно място, на което може да избягате от жегите за няколко часа и да се разходите сред природа и красиви гледки. Това е резерват на име Силкосия. Може да не е сред най – популярните по нашите географски ширини, но реално това е първия резерват в България.

Разположен е в Странджа планина и е на по – малко от 30 километра от Лозенец. Началото му като резерват е дадено още през 1933 година, като старото му наименование е Горна Елица. Площта на защитените земи в резервата достига 396 хектара, като в тези земи е включена и река Велека, която живописно го пресича.

Флората на резервата може да ви предложи над 260 вида интересни растения, като някои дори по принцип не се срещат в тези географски ширини. Не случайно земите му са защитени, тук виреят растения, които ги няма никъде другаде на континента Европа.

Животинския свят също е разнообразен. Може да се видят над 50 вида животинки, между които влечуги, риби и бозайници, при тях също има видове, които са защитени. Силкосия също така е дом за много и различни птици, които гнездят по тези места.

Разнообразието от животни растения и пернати прави резервата много привлекателен, а най – големия чар идва от факта, че всичко е запазено възможно най – диво и недокоснато от човешка намеса. Естествената красота на природата тук предразполага към истински релакс и разтоварване.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!