За пътешественици

Смолян и околията

Рило-Родопският масив е любима територия на планинари и скиори. Определено няма да изненадаме щом ви кажем, че местността е също толкова избирана и в горещините, когато на дневен ред е въпросът на кое прохладно местенце да отидем. Ако сте активни туристи и гледате да избягате от шумната и гъстонаселена градска среда, то вероятно се нуждаете от нови идеи за интересни местенца. Е, на точното място сте! Днес сме решили да разкажем накратко какви природни забележителности имате шанса да посетите в Смолян и околията.

Смолян е град в южна България в по-централната част на Родопа планина. Счита се, че градът датира от дълбока древност и много пъти е бил преименуван. Името Смолян произлиза от славянската дума „смоляни“, като така се е наричало племето, скитало по тези земи в древността. Като град с многогодишни традиции в зимните спортове и в непосредствена близост до небезизвестния български курорт Пампорово, предоставя възможност за практикуване на ски и сноуборд, също и организиране на състезания и от европейско и световно ниво.

Макар в Смолян да не липсват места за настаняване, ако ще посетите дестинацията със семейството през зимата и за вас е преимущество локацията, то ви съветваме да изберете апартхотел до лифта Пампорово. Летните туристи обикновено имат други приоритети при своя избор, като някои от тях са красива гледка, чист въздух и зеленина наоколо. Всеки апартхотел до лифта може да предложи това разбира се, дори лятото в Пампорово вероятността да сте по-усамотени и да се наслаждавате на тишината е по-висока в сравнение с условията в Смолян.

Летните дни са дълги и слънцето огрява Родопските склонове до късните часове. Това е времето за посещение на природни забележителности, за дългите преходи в прохладните гори и пикниците на открито под съпровода на птичи песни. Най-известните места в района за летни леки преходи и разходки са Еко пътека Невястата и Скала Невястата. До самата скала се стига по едноименната пътека, която води своето началото от една табела по средата на пътя между град Смолян и Пампорово. Сред населението се знае като разклона за манастир „Свети Пантелеймон“. Избирайки маршрут Невяста ще съчетаете три известни локации и ще прекарате незабравим ден сред родопската природа.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!